Vanliga böcker kontra ljudböckerLitteraturen idag erbjuder ett nästintill svindlande antal titlar inom alla möjliga tänkbara genrer. Ändå kan det varje år komma ut nya titlar, helt eller delvis skilda från de som redan existerar. Det är fascinerande och smått fantastiskt, men fenomenet beror på det aldrig sinande antalet författare som brinner för att få forma bokstäverna till betydelsefulla texter. Idag kan man inte bara läsa böcker och andra verk via fysiska böcker, utan man kan även läsa via en digital enhet som dator, telefon eller surfplatta. Ännu ett alternativ som blivit omåttligt populärt de senaste åren, och som hela tiden växer i omfattning, är ljudboken.

senior woman making okay sign while wearing headphones to listening music

En ljudbok är en fil där bokens innehåll lästs in av en inläsare, och där man kan hyra, köpa eller prenumerera på möjligheten att lyssna till böckerna via telefonen eller någon annan enhet. Den mängd ljudböcker som finns på marknaden växer hela tiden och efterfrågan och intresse tycks aldrig sina. Man kan hitta allt från skönlitterära verk till faktaböcker, studieböcker, diktsamlingar och barnböcker. Om man är en bokslukare så rekommenderas det att skaffa någon form av abonnemang hos en leverantör av ljudböcker, men man kan även köpa enstaka böcker hos bokhandlare online exempelvis. Hos de flesta leverantörer kan man oftast tacka ja till en kostnadsfri provperiod innan man börjar betala, och det är ett utmärkt sätt att kolla av om man gillar konceptet och om leverantören erbjuder de titlar som man är intresserad av.

Vad är då bäst om man måste välja mellan vanlig bok och ljudbok? De vanliga böckerna kommer förmodligen alltid finnas kvar mer eller mindre. Till slut kanske bara som en nostalgitripp. Men fortfarande finns det de som föredrar att läsa ur en vanlig fysisk bok istället för e-böcker eller ljudböcker. Fördelarna med ljudböcker är dock flera. Du kan exempelvis lyssna till bra böcker samtidigt som du gör andra, ibland mindre roliga saker. Att städa med en bra ljudbok i öronen kan exempelvis göra städningen mycket roligare. Du kan även lyssna till ljudböcker när du är på resande fot, på tåget eller till och med när du kör bil! Har du svårt för att läsa är ljudboken ett utmärkt alternativ. Man kanske har lässvårigheter, synskador eller svårt att koncentrera sig. Äldre personer som tidigare älskat att läsa men som fått en kraftigt försämrad syn kan nu lyssna på mängder av ljudböcker tack vare utvecklingen av den nya tekniken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

accelerate