Litteraturens historiaOm man är intresserad av litteratur och den historia som är kopplad till den så kan man gå tillbaka så långt som till den tiden när människa lärde sig att kommunicera. De allra första litterära verken var av muntlig natur och fördes vidare mun till mun. Ungefär 2100 f.Kr. och till 2000 f.Kr. uppstod skriftspråket i form av nedteckningar på lertavlor. Så småningom kom man att teckna på papyrus. Litteraturhistoria är intressant och har mycket att erbjuda för den nyfikna!

Under 500-400 talet f.Kr. skrevs filosofiska verk av bland annat Lao Zi och Konfucius, och de flesta har kanske hört talas om Iliaden och Odyssén som skapades av Homeros under det tidiga antika Greklands. Även pjäsförfattaren Aiskylos har satt sina spår i litteraturen genom införandet av dialogen. Dramat var fött!

Homer_British_MuseumDen latinska litteraturen var till stor del variationer av teman från de antika grekerna. Den uppkom främst runt 100 f.Kr. till 500 e.Kr. Även om mycket av den antika litteraturen var sprungen av grekerna och inte tillförde väldigt mycket nytt, så var ändå satiren en nyhet. Den kom sedan att bli till ett effektivt vapen i många situationer. Under 100-talet e.Kr. kom Nya testamentet till. Den kom att bli väldigt betydelsefull under de kommande 2000 åren.

Att använda litteraturen som ett yrke kom dock först på senare tid. Under 1700-talet och 1800-talet tog författare för sig så pass mycket med sina verk att de kunde försörja sig på sitt skapande. I och med industrialismen blev det billigare och mer effektivt att skapa böcker, och allt fler hade förmånen att få lära sig läsa. En ny era av läsande individer hade börjat.

Under 2000-talet och internets allt större betydelse för den moderna människan har författandet kunnat ta helt nya proportioner. I stort sett vem som helst kan skapa verk av vitt skilda slag och sprida sitt budskap över hela världen på elektronisk väg. Det är även lättare än någonsin att författa böcker och sedan själv trycka och ge ut dem via ett eget förlag eller via print-on-demand. Det finns även vissa andra metoder. Författarförbundet ger bra råd till den som ska debutera på ett eller annat vis.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

accelerate