Om självpublicering

Att skriva en bok är en av de svåraste sakerna man kan företa sig, men även efter att man har gått igenom den långa och ofta kämpiga processen, och har en färdig bok som man är stolt över, börjar en annan lång och ofta svår process, nämligen att få boken publicerad. Det är i princip en garanti att man inte kommer att få napp från det första förlaget man skickar in sin bok till – till och med stora författare som J.K. Rowling fick avslag från flera förlag innan hon fick den första Harry Potter-boken publicerad. Om man vill ta saken i egna händer, och inte förlita sig på förlagen, kan man också välja att publicera sin bok själv.woodtype-846089_960_720

Självpublicering är en växande marknad, och det finns fler olika lösningar för författare som vill ge det en chans. Den vanligaste formen av självpublicering innebär att författaren själv betalar för att få sin bok utgiven. Det finns flera självpubliceringstjänster och mindre förlag som erbjuder denna möjlighet. I vissa fall kan författaren även betala extra för att få boken distribuerad till bokhandlar och till e-butiker. En nackdel med denna form av självpublicering är således att det kräver en relativt stor investering från författarens sida. Ett hinder för många författare som vill självpublicera är därför att de inte har det kapital som krävs. Om du är en av dem, kan ett sätt att samla ihop till en del av kapitalet vara att sälja gamla guldsmycken och guldklockor som du inte längre använder. På Guldbrev.se kan du nämligen sälja guld till bra pris, och få åtskilliga tusenlappar tillbaka som du kan investera i att publicera din bok.

Det finns dock även ett annat sätt att självpublicera, som inte kräver något startkapital. Vissa självpubliceringstjänster går nämligen ut på att företaget istället för att ta betalt vid bokens tryckning och distribution, tar en viss procent av förtjänsten varje gång boken säljs. Fördelen med detta är att man kan få sin bok publicerad på en gång, utan några omedelbara utgifter. Nackdelen är att man aldrig kommer att få hela förtjänsten av boken. Om ens främsta syfte är att sprida boken till så många läsare som möjligt, snarare än att tjäna pengar, kan detta dock vara ett bra alternativ.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

accelerate