Bli författare

Om man inte nöjer sig med att läsa litteratur, utan vill skapa den, lockar sannolikt författaryrket. Men vad ska man tänka på för att inte bara bli författare, utan en framgångsrik författare? Finns det någon särskild utbildning för de som söker sig till yrket?

Svaret på den sistnämnda frågan är ”ja”; det finns utbildningar som är särskilt inriktade på att lära ut skönlitterärt skrivande. Det finns till exempel det som kallas skrivarlinjen på olika folkhögskolor runt om i landet, liksom kurser i kreativt skrivande och författarskapsstudier. En författarutbildning i Sverige som har särskilt gott rykte, och som har legat till grund för många författarkarriärer, är den som kallas Litterär gestaltning och som ges vid Göteborgs universitet.computer-313840_960_720

Man kan dock lika gärna bli författare utan någon utbildning på högre nivå överhuvudtaget. Visst är det sant att en formell utbildning i skrivande, eller handböcker i skönlitterärt skrivande, kan ge värdefulla tips som kan höja kvaliteten på den text man producerar som författare. Det viktigaste som blivande författare är dock att man håller sig inspirerad och uppdaterad om samtiden, och skriver ner allt man kommer på som är sorgligt eller roligt eller intressant. Det spelar nämligen inte någon roll hur väl man skriver, om man inte har något att skriva om. Något som kan hjälpa för att hitta inspiration är att läsa andra författares verk – många författare tillbringar lika mycket tid med att läsa som de gör med att skriva.

Något annat som de flesta författare har gemensamt, undantaget de som lyckas skriva en eller flera bästsäljare, är att deras ekonomi oftast inte är den bästa. Om man som författare vill ha hjälp med att reda ut sin ekonomi, kan man kontakta ett bolag som Zensum, som är en lånerådgivare. Om man har tagit flera lån för att klara vardagen, leder det ofta till höga lånekostnader som förvärrar den ekonomiska situationen. Det Zensum kan hjälpa till med är att omförhandla lånen till bättre villkor. Med en tryggare ekonomi får man sannolikt mer ro att arbeta på sin kommande bok, vilket i sin tur leder till ännu bättre ekonomi – en god cirkel, med andra ord.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

accelerate