Hitta din läsinspiration

Att vara beläst är något som de flesta anser positivt – det betyder sannolikt att man är någorlunda allmänbildad, uppskattar kultur till viss mån och sannolikt har utvecklats, och kommer att utvecklas, intellektuellt och andligt. Därför strävar många efter att läsa mer, och ger i nyårslöfte år efter år att de ska ta sig an ett visst antal litterära verk. Men det är inte alla som finner det lockande att slå sig ned med en bok och läsa en längre stund, trots att man kanske gärna skulle vilja. Det kan bero på många saker – att man inte känner att man har tid, att man inte hittar något intressant att läsa eller att man bara inte har tålamodet. Det finns dock saker man kan göra för att försöka väcka liv i sin läslust.

En sådan sak är till exempel att anta en utmaning. Denna typ av läsinspiration passar särskilt bra för den som redan tycker om att läsa, men som behöver lite hjälp på traven för att välja vad hen ska läsa härnäst. Det finns en rad olika läsutmaningar som cirkulerar på internet, och man kan välja en som passar ens egna läsintressen om man vill. Läsutmaningar kan dock även vara ett utmärkt tillfälle att bredda sin läsning, och läsa sådant man annars kanske inte hade övervägt. Detta eftersom många av utmaningarna går ut på att man ska läsa exempelvis författare från alla världens länder, eller från olika genrer.Stockholm_Public_Library_January_2015_04

En förutsättning för att man ska känna sig inspirerad att läsa är att man har en bra plats att läsa på. Exakt vad som är en ”bra plats” varierar självklart från person till person – vissa föredrar att sitta i det dova slamret och sorlet inne på ett café, medan andra tycker om den ostörda tystnaden inne i lässalen i ett bibliotek. De allra flesta tycker dock om att läsa nedkrupna i en bekväm soffa i hemmets lugna vrå, kanske tillsammans med något varmt att dricka under den kalla årstiden. För att hitta din perfekta soffa för läsning kan du gå in på Furniturebox.se, där det finns ett stort utbud av soffor för alla smaker.

För den som inte känner att hen har tid eller tålamod att sitta ned och läsa en bok, oavsett var det är, kan ett sätt att ändå få igång läslusten vara att börja lyssna på ljudböcker. Genom att lyssna på böcker istället för att läsa dem har man möjligheten att göra andra saker samtidigt, eftersom ens händer och ögon är fria. Man kan lyssna på sin bok samtidigt som man går på gymmet, diskar, lagar mat eller kör till jobbet.

Om man trots allt känner att man inte kan hitta någon läsinspiration, finns det ändå en sak man kan göra för att både läsa mer själv, och ge nästa generation bättre förutsättningar att bli riktiga litteraturälskare, och det är att läsa för sina barn. Genom att tidigt introducera barn för läsning väcker man deras nyfikenhet och vilja att läsa själva, och sedan behöver man som förälder inte göra mycket mer än att se till att göra litteraturen tillgänglig för barnen; ta med dem till biblioteket, skaffa dem ett bibliotekskort, så kommer de själva att ordna resten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

accelerate