Dylan kontroversiell nobelprismottagare

Bob Dylan fick nobelpriset i litteratur 2016. Det var en utnämning som väckte starka reaktioner. Här kommer vi diskutera dessa reaktioner och försöka förstå vad de berodde på. Dylan är först och främst en sångare och låtskrivare. Hans gitarrbaserade sånger har fått stor uppmärksamhet världen över och han ses allmänt som en av världens största artister. Dylan har en säregen röst och hans texter är ofta poetiska och mångbottnade. Samtidigt har han en oerhörd känsla för melodier och stämningar. Sammantaget har detta gjort honom till en artist med massor av fans världen över och han har turnerat i många år.

Starka reaktioner på Dylans nobelpris

Trots enighet i Svenska Akademien blev Dylans utnämning en kontroversiell nyhet. Kanske beror detta på att Dylan först och främst är sångare och låtskrivare. Många anser nog att det finns författare som har större meriter än Dylan och som hade förtjänat att få priset framför Dylan. Faktum är att Dylans produktion mest består av korta låtar. Hur kan det jämföras med långa, avancerade romaner? Samtidigt ska man komma ihåg att poesi har sjungits i tusentals år och det finns egentligen ingen motsättning mellan litteratur och musik. Att tonsätta dikter är något människan har gjort så länge vi känner till att människan har funnits.

Debatten kring Dylan-mannen

En del av kritiken mot Dylans nobelpris beror nog på synen på Dylans fans. En debatt kring den så kallade Dylan-mannen dök upp strax efter utnämningen. Med Dylan-mannen avses en man som lyssnat väldigt mycket på Dylan och som ser ner på andra som inte kan lika mycket om Dylan som han själv. Denna syn på Dylans fans kan få Dylan att framstå som en artist som inte är angelägen för den breda massan. Men faktum är att Dylan har fans i alla åldrar och bland båda könen. Det finns många kvinnor som uppskattar Dylan och som har tagit hans poesi till sitt hjärta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

accelerate