Astrid Lindgrens tjugolapp får pris

Astrid Lindgrens böcker har sålts över hela världen. Flera av böckerna har blivit filmer, till exempel Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Bröderna Lejonhjärta. Barn som har läst böckerna och tittat på filmerna har sett upp till karaktärerna i Astrid Lindgrens värld och blivit inspirerade. Författaren tilldelades flera nationella och internationella priser. Förutom författare var Astrid Lindgren en framstående samhällsdebattör och bland annat väldigt engagerad i barns rättigheter och i djurskyddskampanjen. Författaren dog 2002, men hennes böcker fortsätter att säljas och nya generationer får möjlighet att uppleva Astrid Lindgrens värld.

Sedlar med Astrid Lindgren

Under 2015 fick Sverige flera nya sedlar. Sedlarna fick nya motiv och säkerhetsdetaljer. Flera kända personer pryder de nya sedlarna. Några av dem är Astrid Lindgren, Greta Garbo, Ingmar Bergman och Evert Taube. På framsidan av den nya tjugokronorssedeln ser man Astrid Lindgren och en liten bild på Pippi Långstrump, på baksidan ser man en bild av landskapet Småland. 20-lappen med Astrid Lindgren blev utsedd till världens näst vackraste sedel av International Bank Note Society, IBNS. IBNS är en grupp av sedelsamlare som skapades i början av 60-talet. Priset delades med den kazakstanska 20 000 tengesedeln och den ryska 100-rubeln.

Den mest spridda sedeln

Den mest spridda sedeln är 20-lappen och den som barn kommer i kontakt med mest, därför pryder Astrid Lindgren och Småland den nya sedeln. Den nya tjugokronorssedeln som kom ut i oktober 2015 är utsedd till världens näst bästa sedel. Astrid Lindgren är en folkkär författare och har inspirerat barn och vuxna inte bara i Sverige men runt om i hela världen. Barn har vuxit upp med författarens böcker och filmer om bland annat Pippi Långstrump, Madicken, Emil i Lönneberga och Ronja Rövardotter. Astrid Lindgren har blivit en stor förebild för människor i Sverige och även i hela världen och hennes barnboksfigurer fortsätter att leva.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

accelerate