Låtar som inspirerats av litteratur

Litteratur och musik har hängt ihop ända sedan urminnes tider och det är knappast någon slump då det var just från sånger och rytmer som de tidiga texterna växte fram. Västerlandets tidigaste skrivna verk, Homeros Iliaden och Odyssén, nedtecknades till exempel från visor som barder hade framfört vandrandes från by till by, stad till stad och än idag inspirerar kompositörer och författare varandra.

Att läsa och att lyssna på musik är två av livets främsta nöjen och vad kan vara bättre än att förena de tu? Särskilt om man är i färd med att förbereda sig inför ett högskoleprov så kan man behöva lite inspiration för att kunna ta in så mycket som möjligt. Det är dessutom nyttigt att ta pauser då och då och därmed kan det vara läge att dansa runt till låtar som inspirerats av några av den litterära världens främsta verk.

Wuthering Heights

En av popvärldens mest ikoniska låtar är Wuthering Heights av den brittiska sångerskan och låtskrivaren Kate Bush. Låten, vars namn kan översättas ”Svindlande höjder” på svenska, är baserad på boken med samma namn av den brittiska författarinnan

Emily Bronte som skrevs på mitten av 1800-talet. En stormande och tragisk kärlekshistoria som med Bush hjärtskärande och nästan gälla soprano gör låten både störande och beroendeframkallande.

Bibeln

Att Bibeln inspirerat många musiker kommer knappast som en överraskning och det finns många artister och grupper inom olika genrer som använt sig av denna ”klassiker”. Några exempel är Aerosmith som med låten ”Adam’s Apple” refererar till den gamla berättelsen om Adam och Eva, medan blueslåten ”John the Revelator”, som framförts av bland annat Curtis Steiger och Depeche Mode, handlar om

Johannes Uppenbarelse, vilket även Iron Maidens ”The Number of the Beast” gör. Denna grupp har också skrivit många andra låtar inspirerade av världslitteraturen, vilken kanske inte är så konstigt då sångaren Bruce Dickinson själv är författare.

Hårdrockare som läser

Man kanske inte alltid associerar hårdrock med tung litteratur men faktum är att även de headbangande, nitförsedda tuffingarna med arg uppsyn gärna hämtar material från skrivna verk. Metallicas kult låt ”For whom the bells toll” är direkt tagen från Ernest Hemingways bok

”Klockan klämtar för dig” om en amerikans upplevelser under det spanska inbördeskriget. Tyska rockarna Rammstein gillar också att läsa, och har bland annat låten ”Dalai Lama” som är baserad på ett verk av Goethe. En annan grupp som gillar litteratur är Anthrax, som bland annat skrivit låten ”Misery Loves Company” efter Stephen Kings bok Misery.

Pop och böcker

Vill man ta en liten danstur så finns det även popartister som har låtar med litterär bakgrund. Ett bra exempel är ABBA-s ”Cassandra” som hämtats från Homeros Iliaden och tycker man att den är för långsam kanske Katy Perrys ”Firework”, inspirerad av Jack Kerouacs ”På väg” passar bättre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

accelerate