Leonard Cohen

Den kanadensiske poeten och sångaren Leonard Cohen föddes 21 september 1934 i Montreal. Hans föräldrar var av judisk härkomst och hade immigrerat från Litauen och Polen. Leonard Cohens far dog redan 1943, då Leonard bara var nio år gammal. Redan tidigt visade Cohen prov på sin poetiska begåvning och sina litterära intressen. Cohen började studera litteratur, poesi och musik vid McGill University i Montreal och uppmärksammades och uppmuntrades av sina lärare för sin poesi. Tack vare arvet från sin faders affärsverksamhet kunde den unge Cohen koncentrera sig på att fullfölja en karriär som poet och skönlitterär författare.

Redan 1951, det år han började på McGill, fick han några dikter publicerade. Om du, liksom Cohen, vill plugga men har problem att hitta billig kurslitteratur kan det vara bra att veta att det finns begagnad kurslitteratur inom alla upptänkliga ämnen, både på campus och på nätet. 1956 publicerades Leonard Cohens första diktsamling. Cohen fortsatte skriva sina dikter och försökte lyckas som författare. Besviken över den magra ekonomiska ersättningen som hans dikter gav började han dock fundera på en karriär som låtskrivare. Han hade under 1960-talet umgåtts i kretsarna runt Andy Warhol och fått en del kontakter inom musikvärlden. Han erbjöd Judy Collins att uppträda med hans sång ”Suzanne”, som blev varmt mottagen. Suzanne är en av Cohens sånger som har gjorts av flest artister. Det var också Judy Collins som förmådde Leonard Cohen att själv börja framföra sina sånger på scen.

 

Cohens dikter och sångtexter tar ofta upp mörka sidor och han sågs ibland som en dysterkvist. Han hade dock en varm humor och ofta glimten i ögat. Många sånger behandlar politiska, religiösa och livsfilosofiska frågor. Cohen drog sig ofta undan i enskildhet för att skapa. Först i Montreal där han skaffade en bostad i ”Little Portugal” för att skriva, och lite senare köpte han ett hus som låg avskilt på den grekiska ön Hydra. Cohen följde den ortodoxa judendomen sedan barnsben men var hela sitt liv även en religiös sökare. Under 1990-talet lade han skrivandet, musicerandet och turnerandet på hyllan i sex år under vilka han bodde och studerade på ett zen-buddistiskt tempel i Kalifornien.

En av Leonard Cohens mest älskade och kända sånger är ”Hallelujah”. Den har gjorts som cover av mer än 200 artister. Den sången innehåller alla Cohens kännetecken. Mörk, lite gåtfull, text. Avancerad musik med ett enkelt uttryck, och en lyrik som kopplar förbi hjärnan och går rätt in i lyssnarens hjärta. Cohen vann priser för sin litteratur, inte bara för sin musik. Bob Dylan fick Nobels litteraturpris till slut, bland de nominerade har nog Leonard Cohen också funnits några gånger. Bob Dylan var för övrigt en stor beundrare av Cohens texter och musik. Dylan kallade Cohen för nummer 1 inom sång- och musikkomponerandet, och sig själv som nummer 0.

Efter åren på buddisttemplet började Cohen släppa allt fler album och göra den ena världsturnén efter den andra. Det var han tyvärr tvingad till eftersom en nära vän, som hade haft hand om Cohens ekonomi och bokföring, hade förskingrat mer än 5 miljoner dollar under 1990-talet. Leonard Cohen dog 7:e november 2016.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

accelerate