Detektivromanens drottning Agatha Christie

Den brittiska författarinnan Agatha Christie har under sitt 86 år långa liv skrivit över hundra böcker och räknas till en av 1900-talets mest populära författare. Hennes böcker har översatts till över hundra språk och sålts i över två miljarder exemplar. Agatha Christie har skrivit några kärleksromaner under pseudonymen Mary Westmacott, men hon är mest känd för sina 66 detektivromaner och 14 novellsamlingar och de återkommande karaktärerna Hercule Poirot och miss Marple.

Hercule Poirot

Med sin prydliga mustasch, sin charmiga fåfänga och sina små gråa celler är Hercule Poirot en av Agatha Christies mest populära och älskade karaktärer. Hercule Poirot är en enastående detektiv, den absolut största som någonsin har funnits, som han själv ödmjukt nog inte missar chansen att påpeka. Med bland annat vännerna kapten Hastings och kommissarie Japp till sin hjälp löser han mordgåta efter mordgåta i en hel rad romaner och noveller. De kanske mest kända romanerna med Poirot i huvudrollen är ”Döden på Nilen” och ”Mordet på Orientexpressen”.

Miss Marple

En annan av Agatha Christies mest älskade karaktärer är den snälla och klipska ungmön miss Jane Marple. Det går inte att undgå att charmeras av miss Marple – den sympatiska äldre damen som älskar att påta i sin trädgård och utbyta skvaller med sina grannar. Tack vare sin klokhet, sin naturliga nyfikenhet och sin talang för att få människor att öppna sig för henne är hon också en lysande detektiv. Första gången läsarna fick träffa miss Marple var 1927 i novellen ”Tisdagsklubben”, som publicerades i den brittiska litteraturtidskriften ”The Royal Magazine”. Tre år senare, 1930, var det dags för miss Marple att få en egen roman. ”Mordet i prästgården” blev den första av tolv romaner med miss Marple i huvudrollen.

Många sköna lässtunder

Oavsett om du väljer att följa den mustaschprydde belgaren Hercule Poirot eller den skärpta och frågvisa engelska damen miss Marple i jakten på ledtrådar och dolda motiv, har du massor med sköna läskvällar framför dig. Det finns nämligen hela 87 romaner och noveller om Poirot och 32 om miss Marple. Så svep in dig i en mjuk filt, sjunk ner i soffan eller fåtöljen och dyk in i en värld av fascinerande mysterier och fängslande spänning! Vill du få en ännu trevligare lässtund? Då kan du gå in på My White Countryhouse, där du kan hitta fina lyktor och lampor som avger ett varmt och mjukt ljus och skapar en hemtrevlig och mysig atmosfär. Sköna lässtunder i en avslappnande och rofylld miljö är precis vad som behövs för att lysa upp grå och kulna höstkvällar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

accelerate