Fenomenet sträckläsa

Ibland blir du som läsare så uppslukad av en bok att det känns som att du förflyttas till den helt annan plats. Det är svårt att beskriva vad det egentligen är som händer eller vilken typ av skildringar det är som verkligen suger tag i läsaren, men tveklöst är det en känsla som många författar önskar att deras läsare får uppleva. Att kliva in i de världar som byggs upp i texten kräver både inlevelseförmåga och fantasi, som läsare behöver du befinna dig i rätt sinnesstämning och tillåta dig själv att gå till den plats texten vill ta dig. När det händer är det en magisk form av eskapism. Ge dig själv tid och ro att sträckläsa och chanserna är större att du kommer att få uppleva känslan av att verkligen bli innesluten i berättelsen. Hitta det du som läsare själv går igång på – kanske är det spänning, levande miljöbeskrivningar, rappa dialoger eller vackra känsloskildringar?

Fokus i en splittrad väld

Idag läser vi mycket men oftast kortare texter. Internet har gett oss oändlig tillgång till information men också gjort att vi läser i korta snuttar istället för koncentrerat. Vad innebär det här? Behöver vi hitta tillbaka till boken och läsandet av de längre texterna? Vad händer med vår koncentrationsförmåga när vi inte längre utmanar våra hjärnor att fokusera på en och samma sak under mer än några minuter åt gången? Kanske är den skönlitterära boken viktigare idag än någonsin tidigare eftersom den tillåter oss att lugnt fokusera under en längre period. när boken hypnotiserar läsaren uppstår ett tillstånd som nästan kan beskrivas som meditativt. I en stressad och splittrad nutid kan en bok låta hjärnan vila och utveckla sin förmåga till både inlevelse och koncentration. En riktigt välskriven bok kan ge tankar, upplevelser, funderingar och känslor som vi annars inte skulle kunna få ta del av. I boken öppnas världen och all dess komplexitet i stora och små berättelser. Att läsa koncentrerat blir därför ett äventyr som vi kan ta del av utan att faktiskt resa någonstans.

Ge dig själv läsro

Om du vill få in mer läsning i din vardag så gäller det att hitta de tidpunkter när det fungerar bäst för dig. Vissa människor har lättare än andra att bli slukade av böcker. Om du är en sådan person – stort grattis! Du kommer kunna läsa när som helst och var som helst utan att störas av vad som händer runtomkring dig. Ladda upp med din favoritpocket på tunnelbanan eller bussen. För många andra kan det vara svårare at hitta läsro. Då handlar det om att låta böckerna ta tid och försöka ge sig själv bästa möjliga förutsättningar för koncentrerad läsning. Sluta pilla på telefonen och sätt den i tyst läge, hitta en plats som känns bekväm och se till att ha vettig belysning. Det kan till och med funka att läsa i en familjesäng medan resten av familjen sover om man som läsare har en bra läslampa alternativt använder en läsplatta för e-böcker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

accelerate