Böcker om döden

Släktforskning har blivit mer populärt bland flertalet generationer. Det är något speciellt med att kunna se varifrån man själv kommer och vad ens förfäder gjorde under sina livstider. För att släktforska krävs det att man smidigt kan gå tillbaka i tiden och spåra sina släktband. Det kan man både göra via internet, men också på andra sätt. Bland annat kan man leta i gamla kyrkoböcker eller gå igenom folkbokföringsregister, eller också göra det ännu lättare och helt enkelt köpa en komplett samling med uppgifter över Sveriges tidigare befolkning under olika år. Att släktforska är rätt tidskrävande, men samtidigt väldigt spännande!

Hur man kan släktforska

I Sverige har vi ett eget släktforskarförbund som heter Sveriges släktforskarförbund. De sammanställer och ger ut uppgifter om landets tidigare befolkning. I dagsläget håller de på med deras sjunde dödbok. I böckerna listas uppgifter om befolkningen så man lätt kan gå tillbaka för att spåra sina släktband. Sveriges dödbok 7 editeras och uppdateras för att man skall kunna hitta så många som möjligt av de människor som levde under 1860 – 2016. Det är många människors uppgifter som går att få fram ur de böckerna, och det är också orsaken till att släktforskarförbundet valt att släppa boken i två olika delar. Det går utmärkt att använda sig av förbundets material för den som vill leta reda på sina egna avlidna släktingar, lika väl som det går att använda sig av andra sökfunktioner, bland annat på internet eller bibliotek.

Döden är en naturlig del av livet

Det är bra att vara förberedd på att det kan kännas tungt att släktforska. Det är möjligt att man kommer hitta uppgifter om sina släktingar som känns jobbiga att ta del av. Då får man påminna sig om att döden är något som oundvikligen drabbar alla förr eller senare. De flesta kommer med största sannolikhet att själv stå inför att planera en anhörigs begravning någon gång i sitt liv. För den som då vant sig vid tanken på att döden kommer att komma kan det vara lite lättare. Idag finns det också hjälp att få. De går att hitta olika begravningsbyråtips på hur man gör en så värdig begravning som möjligt och vad som är bra att tänka på. Framförallt skall man inte låta rädslan för döden hindra en från att släktforska. Det finns också många roliga nyheter man kan komma över!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

accelerate