Fenomenet sträckläsa

Fenomenet sträckläsa

Ibland blir du som läsare så uppslukad av en bok att det känns som att du förflyttas till den helt annan plats. Det är svårt att beskriva vad det egentligen är som händer eller vilken typ av skildringar det är som verkligen suger tag i läsaren, men tveklöst är det en känsla som många författar önskar att deras läsare får uppleva. Att kliva in i de världar som byggs upp i texten kräver både inlevelseförmåga och fantasi, som läsare behöver du befinna dig i rätt sinnesstämning och tillåta dig själv att gå till den plats texten vill ta dig. När det händer är det en magisk form av eskapism. Ge dig själv tid och ro att sträckläsa och chanserna är större att du kommer att få uppleva känslan av att verkligen bli innesluten i berättelsen. Hitta det du som läsare själv går igång på – kanske är det spänning, levande miljöbeskrivningar, rappa dialoger eller vackra känsloskildringar?

Fokus i en splittrad väld

Idag läser vi mycket men oftast kortare texter. Internet har gett oss oändlig tillgång till information men också gjort att vi läser i korta snuttar istället för koncentrerat. Vad innebär det här? Behöver vi hitta tillbaka till boken och läsandet av de längre texterna? Vad händer med vår koncentrationsförmåga när vi inte längre utmanar våra hjärnor att fokusera på en och samma sak under mer än några minuter åt gången? Kanske är den skönlitterära boken viktigare idag än någonsin tidigare eftersom den tillåter oss att lugnt fokusera under en längre period. när boken hypnotiserar läsaren uppstår ett tillstånd som nästan kan beskrivas som meditativt. I en stressad och splittrad nutid kan en bok låta hjärnan vila och utveckla sin förmåga till både inlevelse och koncentration. En riktigt välskriven bok kan ge tankar, upplevelser, funderingar och känslor som vi annars inte skulle kunna få ta del av. I boken öppnas världen och all dess komplexitet i stora och små berättelser. Att läsa koncentrerat blir därför ett äventyr som vi kan ta del av utan att faktiskt resa någonstans.

Ge dig själv läsro

Om du vill få in mer läsning i din vardag så gäller det att hitta de tidpunkter när det fungerar bäst för dig. Vissa människor har lättare än andra att bli slukade av böcker. Om du är en sådan person – stort grattis! Du kommer kunna läsa när som helst och var som helst utan att störas av vad som händer runtomkring dig. Ladda upp med din favoritpocket på tunnelbanan eller bussen. För många andra kan det vara svårare at hitta läsro. Då handlar det om att låta böckerna ta tid och försöka ge sig själv bästa möjliga förutsättningar för koncentrerad läsning. Sluta pilla på telefonen och sätt den i tyst läge, hitta en plats som känns bekväm och se till att ha vettig belysning. Det kan till och med funka att läsa i en familjesäng medan resten av familjen sover om man som läsare har en bra läslampa alternativt använder en läsplatta för e-böcker.

Böcker om sport

Böcker om sport

Det finns många böcker om sport på marknaden och detta är ett fenomen som blivit allt mer populärt under de senaste åren. Det handlar inte bara om böcker som berör vissa sporter utan det handlar faktiskt om att också idrottare har börjat skriva sina egna böcker. Under de senaste åren har det kommit böcker om både hockey, fotboll samt flera olika rid och hästsporter. Dessutom har böcker om agility och andra hundsporter blivit än mer populära. Det har också blivit populärare att läsa böcker om hur man utför vissa sporter. Många väljer att läsa böcker för att få tips om hur de kan utveckla sig inom den sport de utövar. Det finns också böcker om sport som riktar sig till barn och ungdomar och då kan det göra att barn snabbare lär sig regler och tar till sig info om sporten barnet är intresserat av. Om boken dessutom finns som ljudbok är det ytterligare en fördel.

Idrottare som skriver

När en idrottare skriver en bok om hur en sport utövas, med tips och tricks, eller om denne skriver om hur livet som utövare av sporten ser ut blir boken ofta mycket populär. Det kan man tydligt se på till exempel Zlatans bok som släpptes för ett par år sedan. Den såldes i flera exemplar och nu har det gått så långt att ”Jag är Zlatan” blir film. En bok som faktiskt skrivits av en känd idrottare kan många gånger också bli mer trovärdig eftersom man då vet att tipsen kommer från en som faktiskt kan ha använt dem på riktigt för att kunna nå längre i sin sport. Ett barn som läser tips från sin idol kan många gånger verkligen ta dem till sig eftersom det är just idolen som skrivit boken. Det kan göra att barnet börjar ta sin idrott mer på allvar och börjar kämpa för att nå sina mål. Ett barn som skadat sig och blivit rädd kan också komma tillbaka genom att läsa en idols liknande berättelse om hur denne övervunnit sin rädsla.

Roligt att läsa

Många barn och ungdomar har idag svårt för att ta fram en bok och börja läsa. Många sitter hellre vid datorn, tränar eller leker med mobiltelefonen. En bok om favoritsporten kan dock göra att detta förändras radikalt. Ett barn som tycker att det är roligt att köra gokart Stockholm kan finna mycket nöje i en bok med samma tema och ett annat barn som gillar ridning kan få ut mycket av att läsa hästböcker. Om alla barn tvingas läsa samma bok kan den säkert passa ett eller två barn, men om barn som hatar fotboll tvingas läsa om det kommer det att bli svårt att få dem intresserade av boken. Det ska vara roligt att läsa, och många barn kan till och med läsa ganska svåra böcker så länge de är insatta i sporten och de termer som används. Detta gäller också många vuxna, och de kan både få tips men också läsa berättelser om hur en idrottare kommit dit denne gjort.

accelerate